Spectacole ale Teatrului „Puck” la Zilele Culturale Maghiare din Cluj și la „Verde de Bologa”

Artiștii Teatrului de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca vor prezenta în curând spectacole în cadrul edițiilor din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj și a festivalului „Verde de Bologa”.

 Micii spectatori prezenți la ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare sunt așteptați joi, 17 august, de la orele 10 și 12 la sediul Teatrului „Puck” (str. I. I. C. Brătinau, nr. 23) să urmărească spectacolul „Teatrul Umbrelor”/„Árnyak színháza”, în regia și dramatizarea lui Rumi László.

Povestea începe într-un orășel de provincie, al cărui teatru își închide porțile. Bătrâna doamnă sufleur, Ofelia, stinge luminile rampei. Luându-și rămas bun de la scenă, ea este copleșită de amintiri și are senzația că este urmărită. Ajungând în odaia ei se instalează în balansoar și surprinde ființele misterioase care o urmăreau: umbrele personajelor pe care le cunoștea din spectacole. Ofelia se hotărăște să le adune într-o trupă de teatru pentru a prezenta scene din vechile spectacole. Teatrul Umbrelor va porni într-un turneu mondial și va avea succese după succese. Umbre de personaje din toată lumea i se alătură, până când, într-o zi, apare silueta unui personaj misterios.

Regia și dramatizarea: Rumi László

Scenografia: Molnár Jacqueline

Compozitor: Bakos Árpád

Asistent regie: Pünkösti Laura

Distribuția: Balogh Dorottya, Patka Ildikó, Péter Izolda, Pünkösti Laura, Domokos Szabolcs, Kötő Áron și Mostis Balázs

Instrumentist: Horváth Jonathán

Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Povestea unei comunități simpatice

De asemenea, vineri, 18 august, tot de la 10 și 12, va fi prezentat pe aceeași scenă spectacolul „Te aștept”/ „Eljöhetnél hozzám!”, în regia lui Kovács Ildikó, reluată de Varga Ibolya.

Acţiunea se petrece în Vestul Sălbatic îndepărtat, avându-l ca erou pe un băiat orfan, care cândva „a fost adus de râul cenuşiu” şi de atunci hoinăreşte singuratic pe malul apei, căutându-şi părinţii sau măcar un peisaj cunoscut. În drumul său întâlneşte Sperietoarea, care după tradiţia locului îl salută: „Te aştept!”. Băiatul, neştiind de această tradiție, o urmează pe Sperietoare. Aşa începe povestea unei comunități simpatice, despre Vulpea elegantă şi suspicioasă, despre Bătrânul îmbufnat, despre Vrăjitoarea care încearcă să-şi ascundă bunătatea, despre Sperietoarea sufletistă, despre Alexandra grijulie şi despre Omul de Zăpadă cu sufletul fragil.

Regizor: Kovács Ildikó

Regizor reluare: Varga Ibolya

Păpuși: Virgil Svințiu

Scenografie și costume: Ioana Olăhuț

Restaurare păpuși și decor: Elena Ilaș

Colaj muzical: Ábrahám Jolán.

Distribuția: Balogh Dorottya, Giriti Réka, Péter Izolda, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Domokos Szabolcs, Kötő Áron, Mostis Balázs, Szűcs Tamás.

Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Spectacol despre nedreptăți și urmări

De asemenea, sâmbătă, 19 august, de la orele 10 și 12, pe scena Teatrului „Puck” este programat spectacolul „Lúdas Matyi”/ „Mateiaș Gâscarul”,  după Fazekas Mihály, în dramatizarea lui Egyed Emese și regia Ibolyei Varga.

Despre Mateiaș, eroul poveștii, se spune că ar fi cam leneș. El nu face altceva decât să stea prin casă, până într-o zi în care îi vine ideea că ar putea să păzească gâștele. În ciuda protestelor mamei sale, Mateiaș ajunge la târgul din Döbrög cu douăzeci de gâște albe și frumoase. Dar, în loc să fie plătit, Mateiaș Gâscarul pleacă de la târg fără gâște și cu cincizeci de lovituri. După această pățanie, Mateiaș a jurat că o să încaseze prețul gâștelor pierdute și să se răzbune.

Scenografie, ilustrație afiș: Elena Ilaș

Muzica: Venczel Péter

Distribuția: Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Kötő Áron, Mostis Balázs, Péter Izolda, Pünkösti Laura, Szűcs Tamás.

Regia tehnică: Kovács Ferenc

Lumini: Almási Attila

Sonorizare: Domokos Előd

Mânuitor decor: Balog Ferencz, Horváth Jonathán.

Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, are o durată de 50 de minute, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

Biletul de intrare la fiecare dintre aceste spectacole va avea prețul unic de 10 lei.

Rezervări: http://puckpuppettheatre.eventbrite.com.

Cea de-a 14-a ediție a evenimentului Zilele Culturale Maghiare are loc între 13 și 20 august.

Spectacole la Bologa

În aceeași perioadă, artiștii Teatrului de Păpuși Puck vor susține reprezentații și în cadrul festivalului „Verde de Bologa”.

Astfel, sâmbătă, 19 august, de la ora 15, la Școala Primară din Bologa va avea loc o reprezentație a spectacolului „Motanul încălțat”, dupa Charles Perrault, în regia lui Cristian Nedea.

Povestea clasică e reinterpretată, propunerea regizorului respectând rețeta unui love story, dar unul pisicesc prin excelență.

Distribuția și interpretarea muzicală: Ionuț Constantinescu, Ion Iurcu, Iulian Lungu

Scenografia și pictura: Elena Ilaș

Sculptura: Florin Marin

Ilustrația muzicală: Ion Iurcu

Coordonare muzicală: Arona Bogdan

De asemenea, duminică, 20 august de la ora 15, la școala din Bologa va fi prezentat spectacolul „Dănilă Prepeleac”, după Ion Creangă, în regia lui Traian Savinescu.

Este un spectacol interactiv, dinamic și colorat, completat de discursul și pățaniile de necrezut ale lui Dănilă, un om cam leneș și sărac, dar isteț și plin de haz.

Scenografia este semnată de de Epaminonda Tiotiu.

Distribuția: Ionuț Constantinescu, Andreea Bolovan, Călin Mureșan, Angelica Pamfilie, Robert Trifan.

Evenimentul „Verde de Bologa” are loc între 18 și 20 august în localitatea clujeană Bologa. Accesul este gratuit pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani.

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Spectacole ale Teatrului „Puck” la Zilele Culturale Maghiare din Cluj și la „Verde de Bologa”

Leave Comment

*

Sari la conținut