Volumul „Professional Puppet Theatre in Cluj – Historical Approach”, apărut recent la Cluj-Napoca, este un demers menit să completeze studiul artei păpuşeriei europene precum și evoluţia acestui gen teatral, dincolo de barierele de limbă sau etnie și promovarea internațională a unor nume care au marcat evoluția teatrului de animație în sud – estul Europei, precum Kovács Ildikó, Mona Marian, Virgil Svințiu, Günter Walner, Aureliu Manea, Edit Botár și mulți alții.
Proiectul este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice fiind inițiat de Asociația „Puppet Media” și „Teatrul Puck” din Cluj-Napoca. Demersul își propune promovarea artei păpușeriei din Transilvania într-un spațiu al diversităţii etnice, lingvistice, culturale şi cultivarea bunei cunoaşteri şi înţelegeri între majoritate şi minoritatea maghiară, așa cum se reflectă acestea în cei peste 70 de ani de conviețuire și creație artistică pe scena animației clujene.
Primul pas în acest sens a fost publicarea în 2020 a studiului monografic bilingv „70 de ani de teatru de păpuși la Cluj”, în același context, moment în care a devenit evidentă necesitatea extinderii adresabilității și promovarea activității artiștilor păpușari români și maghiari în spațiul European și nu numai. Traducerea acestui studiu monografic reprezintă un document valoros în reprezentarea documentării și arhivării istoricului teatrului de animație (domeniu de mare interes în Europa ultimelor decenii) în bibliotecile de la Institut International de la Marionnette (Charleville Mezieres, Franța), Topic Tolosa (Spania) și multe alte spații care găzduiesc materiale documentare despre spațiul de animație European.
Studiul se adresează atât artiștilor păpușari din întreaga lume, cât și studenților, profesioniștilor genului, precum și publicului larg.
În anul 1948 se pun bazele primei trupe de teatru de păpuşi din Cluj sub patronajul Sindicatului Mixt al Artiştilor, Scriitorilor şi Ziariştilor. În 5 februarie 1950 ia ființă Teatrul de Păpuşi din Cluj, printre fondatori numărându-se Fischer Edit, Ileana Hodiş şi Fuhrman Károly.
Istoricul teatrului de păpuși din Cluj se leagă, în timp, de preocuparea specială pentru păpuşă, de la bi-ba-bo la wayang, de la marionetă la obiectul animat. Respectul pentru opţiunea echipei fondatorilor s-a perpetuat, sub influenţa doamnei regizor Kovacs Ildiko, reperul profesional şi mentorul a generaţii întregi de actori, regizori, scenografi care au activat în Teatrul de Păpuşi din Cluj. Caracterul bilingv al creaţiilor a dus, în timp, la potenţarea nivelului artistic al celor două secţii și proiecte similare au fost adaptate fiecărei echipe artistice. Spectacolele produse astfel având un parcurs diferit, în funcţie de răspunsul publicului, dar au fost, de fiecare dată, un prilej de confruntare pozitivă, un veritabil „schimb profesional”. Colaborarea celor două secţii e astfel o oportunitate profesională, o modalitate de diversificare a repertoriului. De asemenea, este promovată ideea că teatrul de animație deține resursele estetice și expresive capabile să transceadă barierele lingvistice, de vârstă sau condiție socială.
Articolul de fond este conceput de Roxana Croitoru și Daniela Vartic și detaliază fiecare decadă din perioada analizată, punctând momentele de referință și personalitățile care au avut un impact important asupra artiștilor și evoluției instituției. Interviurile cu regizori, scenografi, actori (Mona, Chirilă, Kovács Ildikó, Epaminonda Tiotiu etc.) constituie un alt capitol de interes. Volumul cuprinde și imagini din arhiva Teatrului.
Cititorii internaționali vor lua contact cu mărturii și documente care surprind evoluţia artei teatrului de păpuşi în această parte a Europei şi care va continua să ajungă la generaţii întregi de copii, părinţi şi bunici, într-o pledoarie pentru frumuseţea şi delicateţea acestei arte.
0 comments on “70 de ani de conviețuire și creație artistică pe scena animației clujene, într-un nou volum”