A Kolozsvári Puck Bábszínház Napja és februári programja

 

Február 5-én ünnepeljük a Kolozsvári Puck Bábszínház Napját, amelyre különleges programmal készültünk: délelőtt 11 órától a Jancsi és Juliska (román nyelvű, 3+) előadás, 17 órától pedig A csillagszemű juhász (magyar nyelvű, 4+) előadás lesz látható. 18.30-tól a Kolozsvári Bábszínház múltja elevenedik meg a Báb és mím. Balló Zsuzsa, Balló Zoltán és Péter János művész(él)ete című film bemutatóján. A belépés mindhárom programra ingyenes!

A bábszínház havi programjára is szívesen látunk mindenkit: február 2-án Paprikajancsi kalandjai, 9-én a Jancsi és Juliska, 16-án az Én vagyok Pinokkió, 23-án pedig A csuka parancsára című magyar nyelvű előadások lesznek láthatók! Az előadások 11:00 órakor kezdődnek.
Paprikajancsi kalandjai
Akárhány akadály is kerülne Paprikajancsi útjába, ő gond nélkül győzi le az összeset. Bátorságával, eszességével háromszor is képes legyőzni az ördögöt. Amíg mosolyogni tudunk magunkon, hibáinkon, berögzött rossz szokásainkon,  addig magunkban hordozzuk a javulás csíráját” ̶ vallja az előadás rendezője, Vadas László és a jókedvű előadást a kicsiknek és nagyokat egyaránt ajánlja.
Ajánlott korosztály: 3+
Szerző: Demeter Ferencz
Rendező: Vadas László
Rendezőasszisztens: György László
Díszlet és bábok: György László, Szabó Tünde
Játsszák: Giriti Réka, György László
A csillagszemű juhász
Mit kell mondjon a nép amikor a király tüsszent? „Adjon Isten egészségére, Felség!”. Ez a csillagszemű juhászra is érvényes, de ő rá se ránt az ostoba parancsokra, nem mondja ki, csak akkor, ha a király neki adja egyetlen lányát. Könnyen el is csábítja a királykisasszonyt igéző szemeivel, de az édesapja ennél nagyobb kihívást jelent.
Ajánlott korosztály: 4+
Az azonos című népmesét színpadra írta: Szabó Attila
Rendező: Szabó Attila
Zene: Csernák Zoltán Samu
Báb-, díszlet és jelmeztervező: Miareczky Edit
A tervező asszisztense: Urbán Nikolett
Mozgás: Fosztó András
A rendező munkatársa: László Réka
Szereposztás:
Juhász: Domokos Szabolcs
Király: Urmánczi Jenő
Királylány: Erdei Emese
Mici néni: Pünkösti Laura
Encida: Balogh Dorottya
Hencida: Bondár Tibor
Boncida: Kötő Áron
Jancsi és Juliska
Jancsi és Juliska meséje a két szegénysorsú testvérről szól, akiket a szegénység arra kényszerít, hogy kiskecskéjük eladásán gondolkodjanak. Csipet, az erdei manócska segítségükre siet: egy titokzatos varázsmondóka segítségével kincshez juttatná őket, de az egyszerűnek tűnő megoldást elbonyolítja a gonosz Vasorrú Bába, aki a kincskereső utat mindenáron meg akarja akadályozni.
Mit tegyenek a testvérek? Mi segíthet a nehéz helyzetekben és mi jelent veszélyt? Melyik utat válasszák? Eljutnak a kincshez? Megtalálja-e gyermekeit a szegény favágó?
Szerző: Grimm testvérek
Dramatizálta: Szilágyi Dezső
Rendező: Varga Ibolya
Díszlet: Sandu Marian
Bábok: Virgil Svințiu
Zene: Kötő Áron
Előadják: Giriti Réka, Pünkösti Laura, Csortán Márton, György László, Kötő Áron, Urmánczi Jenő
A csuka parancsára
A mese főhőse a rettenthetetlen Jemeljuska, aki nem ismer lehetetlent. Jemeljuska meghagyja a csuka életét, aki varázsszavakkal hálálja meg a jószívű cselekedetet. A varázsszavak segítségével a főhős mindenkinek kedvében jár, még a a Sosemmosolygó cárkisasszonyt is sikerül megnevettetnie. „Hagyományos paravános bábelőadás, iskolapéldája a klasszikusan értelmezett bábos mesejátékoknak, melyekben a mese eszmei üzenete, az elbeszélés tisztasága és a karakterek precíz megformálása a tét.” – vallja az előadás felújító rendezője, Varga Ibolya.
Szerző: T. Tarakovszki
Rendező és zenei válogató: Balló Zoltán
Előadás felújító: Varga Ibolya
Báb- és díszlettervező: Wallner Günter
Díszlet- és a bábfelújító: Elena Ilaş, Florin Marin
Előadják: Urmánczi Jenő, Giriti Réka, Pünkösti Laura, Csortán Márton, Balogh Dorottya, György László, Kötő Áron, Domokos Szabolcs
––––––––––––––––––––––––
A Puck Bábszínház román tagozata is szeretettel vár minden érdeklődőt. 3-án 11:00 és 12:30 órától Csipkerózsika (Frumoasa din pădurea adormită), 5-én 11:00 órától és 10-én 11:00 és 12:30 órától a Jancsi és Juliska (Hansel și Gretel), 17-én 11:00 órától a Pinokkió (Pinocchio), illetve 24-én 11:00 és 12:30 órától a Hamupipőke  (Cenușăreasa) előadások lesznek láthatók.

Did you like this? Share it!

0 comments on “A Kolozsvári Puck Bábszínház Napja és februári programja

Leave Comment

*

Sari la conținut