La porunca ştiucii (HU)

Autor: T. Tarakovski
Regia: Zoltán Balló
Reluare: Ibolya Varga
Scenografie, păpuși: Günter Wallner
Restaurator de decor și păpuși: Elena Ilaş, Florin Marin
Distribuție:  Dorottya Balogh, Márton Csortán, Szabolcs Domokos, Réka Giriti, László György Áron Kötő, Laura Pünkösti, Jenő Urmánczi
Afiș: Florina Săcară
Vârsta recomandată: 3+
Premieră: 1988. Reluare: 28 ianuarie 2017

La porunca știucii este una dintre cele mai cunoscute povești populare rusești, protagonistul căreia, Iemeliușka cel neînfricat poartă multe asemănări cu Erős János (Ion cel Puternic), fiindcă la momentul oportun ambii se reped dintr-o lenevire fericită de lângă căldura sobei pentru a dovedi: nu provine din această lume și nu cunoaște imposibilul. Cu ajutorul formulelor magice puse la dispoziție de Știuca, Iemeliușka o îmbracă pe mama lui într-o blană împodobită, le primește la masă pe animalele din pădure, cu ajutorul vrăjii transformă iarna rusească în primăvară, izutește s-o facă să râdă Fiica Țarului cea fără Zâmbet, iar după aceea își duce acasă soția fericită, în coliba „împodobită” din pădure. Reușește toate acestea foarte ușor, cu zâmbetul pe buze, jucând la acordeon, glumind în permanență, fără ca multitudinea de piedici să-i strice cheful și buna dispoziție.

Povestea La porunca ştiucii este una dintre cele mai cunoscute feerii din folclorul rusesc, tradusă şi răspândită în cultura europeană, publicată în antologii de basme traduse şi în limba maghiară.

Spectacolul este o interpretare tradițională a poveștii, un excelent exemplu pentru piesele de teatru de păpuși clasice în care primordial este mesajul, ideea fundamentală a basmului, puritatea narației și formarea cât mai precisă a caracterelor. Spectacolul La porunca ştiucii reia o interpretare clasică a poveştii, realizată anterior în 1987, în regia lui Balló Zoltán şi scenografia lui Wallner Günter  ̶  precizează Varga Ibolya, regizorul artistic.

La porunca știucii este un spectacol vesel, dinamic, plin de viață, cu o selecție superbă de muzică tradițională rusească, recomandat cu drag tuturor vârstelor.

Did you like this? Share it!

0 comments on “La porunca ştiucii (HU)

Leave Comment

*

Sari la conținut